This beautiful period property is a detached house on a corner plot in the conservation area of The Boltons in London’s Royal Borough of Kensington and Chelsea. Built in the 1850s, it originally spread over four floors comprising 5,000 square feet. The property is the primary home for the client, a family of five including three children. The home needed to be expanded and designed in a sensitive way respecting the architecture and character of the house and area, particularly as it is within a conservation area. To achieve this a basement was incorporated that would not be evident from the exterior but would almost double the internal space of the house. The ample natural light that the above ground floors already enjoyed needed to be brought into the basement to meet daylight level requirements and to create bright airy spaces which was being achieved in the existing house through remodelling. The lower ground floor already had three light wells and these were extended dropping down from the garden to courtyards in the basement bringing in natural light. The basement includes a swimming pool, gym, media room and three bedrooms.

To maximise the overall space of the home the location of the staircase was moved and a new large stately staircase was placed in the core of the house running through it connecting the floors visually as well as physically. It has a bespoke “old world feel” with a bronze toned hand-painted iron balustrade running from top to bottom, contrasted with bold pieces of art throughout the stairwell. Through remodelling and building a basement the total square footage of the house reached over 9,000 square feet.

Read more